dimecres, 3 d’octubre del 2012

CONSEQÜÈNCIES DE LES RETALLADES A L'INSTITUT

Benvolgudes famílies:

L'ensenyament públic de Catalunya està patint els efectes d'una política de retallades molt agressiva que fa perillar seriosament el seu caràcter de servei públic.

Com a conseqüència d'aquestes retallades i, en concret, de l'augment de les hores lectives i de permanència del professorat, l'Institut Domènec Perramon ha perdut cinc places de professors en dos anys, la qual cosa representa més del 10% del claustre. A més a més, hem perdut un grup i fins a quatre matèries optatives a l'ESO i al batxillerat, entre elles el grec, que ha comportat que 8 alumnes de 1r de Batxillerat s'hagin de matricular a l'Institut Obert de Catalunya per fer aquesta matèria, i també el francès, que no es podrà oferir ni a l'ESO ni al batxillerat.

Les retallades també afecten l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials. La supressió d'una plaça de psicopedagogia comporta inevitablement una manca de mitjans per ajudar a aquests alumnes.

A tot això s'hi ha d'afegir l'augment d'alumnes per aula, aproximadament un 20%, que implica més massificació, menys professorat per alumne i molta més dificultat d'atendre l'alumnat amb dificultats.

Seguint amb el nostre centre, tot i tenir més de 100 alumnes a 1r d'ESO només ens han concedit 3 grups, el que ha obligat a crear el 4t grup en detriment d'hores de diversitat. El segon curs de batxillerat també ha patit l'augment de "ràtios", no concedint l'administració un segon grup, tal i com seria desitjable donat el nombre d'alumnes matriculats, 39.

També afectarà molt negativament el fet que no es cobreixin els primers 10 dies lectius de baixa, ja que s'hauran de cobrir amb professorat de guàrdia que no impartirà l'assignatura. Aquest professorat substitut que finalment acabarà cobrint les baixes de més de 10 dies no farà ni tutories, ni reunions de coordinació d'equips docents, ni guàrdies ni cap altra hora que no sigui lectiva, ja que el Departament ha anunciat la no retribució d'aquestes hores.

A més a més, la reducció de pressupostos afectarà, de manera important, el funcionament dels centres, les beques i ajudes a l'estudi que es redueixen a la meitat, les subvencions a les AMPES, els Programes de Qualificació professional, a l'alumnat de l'FP de grau superior, que haurà de pagar una taxa de 360€, i als serveis educatius i vetlladors per als alumnes amb NEE atès que la partida per contractar aquests professionals es redueix a la meitat.

Aquestes retallades fan retrocedir l'ensenyament públic a la situació de fa 30 anys.

Malgrat totes aquestes dificultats, farem tots els esforços necessaris, com sempre hem fet, per superar aquestes mancances, ja que creiem que l'ensenyament públic i de qualitat és una eina essencial per a la igualtat d'oportunitats.

Per tant, tot i la pretensió de l'Administració de presentar com a “normal” una situació excepcionalment precària, volem evidenciar que aquest curs NO COMENÇA AMB NORMALITAT.

Una salutació cordial:
El claustre de l'IES Domènec Perramon.