dissabte, 30 de gener del 2016

MATERIAL PER L'ASSIGNATURA DE PLÀSTICA

Al despatx de l'AMPA disposem del següent material que els alumnes necessiten per l'assignatura de tecnologia:

- Tinta xina: 2,50 euros
- Joc de plumilles: 2,30 euros
-  Mànec plumilles: 1,90 euros.
- Pack de tinta + joc de plumilles: 4,80 euros

El nostre horari de despatx és de dilluns a divendres de 9 a 11 hores.





ORDRES DEL CARNESTOLTES: COMENÇA LA SETMANA DE CARNAVAL

AQUÍ US DEIXEM LES INSTRUCCIONS PER CADA DIA DE LA SETMANA DE CARNAVAL QUE COMENÇA EL PROPER DILLUNS........................


dijous, 28 de gener del 2016

ESCALFANT "MOTORS" PEL CARNAVAL.........







Les festes de Carnestoltes o Carnaval comencen un dijous (Dijous Gras) i acaben el dimecres de la setmana vinent (Dimecres de Cendra): 7 dies en els quals regna la festa i la disbauxa; les disfresses, màscares i comparses omplen de llum i color els carrers; la música és la protagonista de balls, rues i desfilades…
L’Origen de la FestaAquesta festa té uns orígens molt llunyans ja que en temps dels grecs i romans ja es feien unes celebracions, per aquesta època de l’any, en honor als Déus.
Però en la nostra cultura, altament influenciada per la tradició cristiana, la festa de carnaval es defineix com el període just abans d’entrar a la Quaresma. Per això, just abans d’iniciar 40 dies d’abstinència, sacrifici, repressió i dejú, seguit de la Setmana Santa, calia celebrar-ho amb unes festes esbojarrades, desenfrenades, amb tot tipus d’excessos i, sobre tot, molta diversió (fent tot el que justament després es prohibia).
1er dia de festa: EL DIJOUS GRAS
Si tirem enrere 3 setmanes des de la Quaresma, ens trobem el Dijous dels Compares (dia en el quan es convidava a menjar als padrins); La setmana següent tenim el Dijous de les Comares (torn per convidar a menjar a les padrines); i finalment, la setmana següent, el Dijous Gras, també conegut com el Dijous Llarder.
Aquest és el dia d’inici de les festes carnavalesques.
Podríem dir que és es dia del menjar suculent i greixós. Aquest dia s’han de menjar ous, sigui com sigui i també porc: ous barrejats amb carn de porc, truita amb botifarra, botifarra d’ou, truita sola o acompanyada de qualsevol altra ingredient … Un altre tret gastronòmic d’aquesta jornada és la Coca de Llardons.
DIES DE CARNAVAL: El divendres normalment és el dia que arriba el Carnestoltes, tot i que hi ha lloc que ja arriba el dijous gras.
Aquesta arribada té una posta en escena: allà on s’estigui fent aquesta celebració, hi apareix el Carnestoltes en forma de ninot (normalment a mida real d’un home) i es llegeix el pregó. Aquest pregó, molts cop en forma de rodolí, anuncia l’inici de les festes on “tot està permès”. El senyor Carnestoltes serà el rei de les festes a partir d’ara i ell marcarà les normes.
Un cop fet l’anunci, i durant els dies següents, es fan arreu les típiques rues i desfilades, on les disfresses i comparses son les protagonistes, juntament amb la música i la percussió.
Normalment a cada població s’hi fa una desfilada de carnestoltes i, al llarg del territori català podem trobar altres tipus de celebracions que il.lustren perfectament del caràcter “irreverent” de la festa (ple d’excessos i llibertinatge): batalles al carrer (amb farina, tomàquets, ous, caramels ...); grans àpats col.lectius a molts pobles i viles catalanes, festes de ball i xerinola en general, danses i balls (el Ball de Gitanes, Ball de l'Home)
Últim dia de la festa: DIMECRES DE CENDRA o el dia de l’enterrament de la sardina.
Tanta celebració i llibertinatge porten al rei Carnestoltes a la seva fi. La tradició marca que se li ha de fer un judici públic, davant la desesperació de la població. El veredicte és clar: Carnestoltes és culpable i se la de cremar.
Rues mortuòries i desfilades fúnebres acompanyen al rei dels poca-soltes a la foguera que l’espera per ser cremat.
I així acaben quasi uns setmana de celebracions, balls i disfresses que han servit, sobre tot, per passant-s’ho molt bé.


dissabte, 26 de desembre del 2015

SORTEIG PANERA NADAL: JA TENIM UNA GUANYADORA

Ja tenim guanyadora d'una de les 2 paneres sortejades el passat 22 de desembre amb els números venuts pels alumnes de quart d'ESO dins les activitats organitzades per l'AMPA IES Domènec Perramon pel viatge de final de curs. 
Felic
itats a la guanyadora i que ho gaudiu aquestes festes!!!!!




dimarts, 22 de desembre del 2015

ELS NOSTRES MILLORS DESITJOS PER AQUESTES FESTES




Pels bons moments.................gratitud,

pels dolents........molta esperança

Per cada dia...........una il·lusió

i per sempre..................felicitat.



dissabte, 19 de desembre del 2015

10 maneres de gaudir el Nadal sense deixar de mantenir hàbits saludables a taula

10 maneres de gaudir el Nadal sense deixar de mantenir hàbits saludables a taula

Plat de pollastre en ambient nadalenc
15/12/2015
Les vacances de Nadal, com la resta de períodes no lectius, solen ser un moment de relaxament en front el manteniment d’uns hàbits d’alimentació saludable. La causa? Els canvis de rutina, la falta d’uns horaris regulars, les trobades familiars, els àpats copiosos, les llargues sobretaules, els dolços i productes tradicionals nadalencs que estan diàriament a la vista, l’elevat nombre d’hores sense realitzar activitat física, etc.
El problema no és tant que excepcionalment l’àpat de Nadal sigui desequilibrat, com que la resta de dies poden acabar assemblant-s’hi massa. Tot plegat, la tendència a l’excés sostingut és evident. Però hi ha unes quantes mesures fàcils d’adoptar durant el període nadalenc que inclouen pràctiques saludables i compatibles amb unes festes joioses.
Aquí en tenim 10 per començar però segurament són moltes més les que podem posar en pràctica en el nostre dia a dia nadalenc. 

1. Compra amb el cap i no amb la panxa

No és aconsellable anar a fer les compres pels àpats nadalencs amb gana. Planifiquem be els àpats i mirem de no comprar més del que necessitem. Procurem que tots els grups d’aliments estiguin representats equilibradament i evitem el malbaratament alimentari provocat per la sobrecompra.

2. Sigues original i saludable a la cuina

Si som els amfitrions de la festa, intentem preparar aperitius més lleugers, que incloguin bastonets de verdures, fruita, fruits secs i fins i tot musclos o escopinyes. Podem aconseguir uns aperitius saludables alhora que divertits que resultin atractius pels infants. Una broqueta de tomàquet xerri amb un dau de formatge, una petita torrada de pa integral amb puré de llegums (tipus hummus) amanida amb oli d’oliva, uns gotets de crema de verdures de dos colors (remolatxa i carbassa, bròquil i pastanaga, etc.). 

3. Beu amb plaer i moderació

Les begudes alcohòliques per adults i els refrescos ensucrats, per la canalla i els que ja no ho són tant, són una font calòrica de la que no cal abusar. Que l’aigua no falti mai a taula; si volem, fem-la festiva afegint a la gerra rodanxes de cítrics, fruits vermells o branques de menta o sorprenem a nens i convidats amb infusions originals, calentes, tèbies o fredes. 

4. Menja salut abans de començar

Si estem segurs que el dinar començarà tard, tampoc és recomanable arribar-hi amb molta gana. Una peça de fruita o un iogurt alguna hora abans són opcions adequades per no començar famolenc i amb predisposició a afartar-se des dels aperitius. I a la taula, per festiva que sigui, que mai no falti una bona amanida. 

5. No cal tastar-ho tot en els banquets i festes

Cal ser selectiu i escollir els aliments que més ens agraden. Si es tracta d’un bufet, és aconsellable passejar pel voltant de la taula per conèixer tota l’oferta abans de posar-nos res al plat. Segur que les millors opcions són les que estan més lluny. A més, en servir-nos, si els plats no són gaire grans, tendirem a omplir-los menys. 

6. La distància ajuda a la moderació

En un aperitiu a peu dret, és millor no aturar-se al costat de la taula on hi ha el menjar, distrets per una conversa i un ambient agradable, segurament acabarem picant més que la gana que tenim. 

7. Dóna-li temps a l’àpat

Masteguem bé els aliments i mengem a poc a poc, la sensació de sacietat serà més notable, i evitarem menjar més del compte. Cal procurar que el plat de la canalla s’ompli a poc a poc perquè portats per l’eufòria no ingereixin els deliciosos àpats i dolços nadalencs més ràpid del compte. 

8. Repeteix amb el cap

Pensem-ho dues vegades abans de repetir ja que el nostre estómac tarda uns minuts a comunicar-li al cervell que no té més gana. El que cal és prendre’s un descans de 10 minuts, conversar, beure una mica d'aigua, etc. abans de prendre la decisió de menjar altra vegada.  

9.  Redefineix les postres! 

Les típiques postres nadalenques: torrons, neules i polvorons són molt bones i se n’han de menjar, però en porcions petites. Pensem també a combinar-les amb alternatives més lleugeres: un got de macedònia perfumat amb cava pels adults, o amb iogurt i canyella pels més petits, magrana amb suc de taronja, un platet de mató, quatre fruits secs, etc. I sobretot, un cop acabat l’àpat guardem tots els dolços en un armari fins el proper àpat nadalenc, no els deixem a la vista, doncs acabarem menjant-ne més del convenient.

10.  Fes-ho baixar

Un passeig després dels grans àpats també és una bona manera d’ajudar a pair i rebaixar algunes de les calories ingerides. Si mengem fora de casa podem tornar caminant, o estacionar el cotxe a 10 minuts del nostre destí, adults i petits aprofitaran per comentar la festa alhora que prenen l’aire i paeixen les delícies ingerides. 
I sobretot, cuinem de cor i pel cor. Una manera de mostrar a amics i família que realment ens preocupem per ells és cuinar receptes bones i plaents alhora que saludables i equilibrades. Podem ser creatius amb receptes que utilitzin pocs greixos saturats i sucres, no cal eliminar però tampoc abusar de les nates i cremes, els sucres refinats, etc. 
No oblidem que introduir els nens a la cuina és una de les millors estratègies perquè adquireixin uns bons hàbits alimentaris.Aprofitem la premissa i ocupem el seu temps a casa amb uns tallers improvisats de cuina nadalenca. Els canelons són una elaboració recurrent per Nadal i als nens els encanta embolicar-los, poden ser de rostit però també podem preparar-ne farcits d’altres coses: una barreja de llagostins, tomàquet confitat i trossos d’oliva negra o una combinació de bacallà amb espinacs i fruits secs, per exemple. Aprofitem per reciclar.
I per acabar, el Nadal és el moment per estar amb la família i amics, per riure i compartir la il·lusió dels infants per les tradicions nadalenques. Gaudir dels esperats àpats Nadalencs no farà més que reforçar unes vacances profitoses i ben merescudes. Ensenyem a la canalla que cal felicitar i agrair l’esforç de qui ha cuinat. Però sobretot fem-los entendre que sempre serà més important que allò que es menja, el fet de menjar plegats.